понеділок, 13 березня 2017 р.

Як зберегти поставу у школяра? (Поради для батьків)

Коли ваша дитина досягає шкільного віку, починає носити важкий портфель і щодня сидить за партою по кілька годин, це впливає на поставу. До того ж саме у віці 6-8 років вона формується, а значить особливо схильна до викривлення. Як же можна уникнути викривлення постави?

Для початку покажіть як правильно сидіти за столом. Ноги повинні стояти на підлозі, коліна зігнуті під прямим кутом, спина при цьому рівна. Руки повинні лежати на столі рівно. Це також сприятиме збереженню зору. Звичайно ж дитині важко весь час правильно сидіти як по команді, тому стежте за цим хоча б вдома, коли ви можете це контролювати. Обов'язково подавайте правильний приклад і теж стежте за своєю поставою. Ваш школяр не повинен сприйняти ці правила як муки, а згодом він сам почне сидіти рівно і без нагадувань.

Напевно у вас вдома є комп'ютер, за яким дитина проводить чимало часу. Слідкуйте за тим, щоб в цей момент дитина також правильно сиділа. Поставте монітор по центру, щоб для перегляду не потрібно було викривляти спину. Також важливим моментом є стілець. Чи не найкорисніші крісла на коліщатках, адже вони не дозволяють зафіксувати правильне положення тіла.
Порада: між роботою за столом робіть перерви кожні 45 хвилин. А також обов'язково щоденне присутність активних годин в розкладі дня вашого школяра.

Підберіть правильний ранець. Ми прекрасно знаємо, що вже з молодших класів діти носять з собою в школу зовсім нелегкий вантаж. Великої шкоди хребту завдасть портфель-папка, який можна нести тільки в одній руці. Щоб розподілити вагу рівномірно, підійде твердий ранець, який сам по собі буде важити дуже мало. На подобі таких, у продажу є спеціальні ортопедичні ранці з жорсткою стороною, що дозволяють зменшити навантаження на хребет і підтримувати баланс для плечового пояса.

Порада: стежте за поставою дитини не тільки коли вона сидить, а й коли ходить. Хорошою вправою для дівчаток може бути старий добрий спосіб - ходьба з книгою на голові.

Вночі спина теж повинна відпочивати, а для цього виберіть правильний жорсткий матрац. В ідеалі потрібно спати без подушки, але якщо це вже справа звички, то вибирайте плоску подушку невеликого розміру. 

Немає коментарів:

Дописати коментар